I Norge tar vi det som en selvfølge at det renner friskt vann ut av springen hver gang vi åpner kranen. Slik er det ikke på Nyenga. Det er helst bare i byene i Uganda at det kan være innlagt vann. Nyenga Children’s Home ligger langt ute på landsbygden og her er det ikke bygget ut vannforsyningssystem. Naboene med blikktak samler ofte regnvann fra taket, mens de fleste må til en brønn eller kilde for å få vann til hverdagens gjøremål.
Barnehjemmet har siden det ble bygget samlet regnvann. Selv om det tidvis kan regne mye er det også perioder uten regn. Da strekker ikke det oppsamlede vannet til. Dermed må vann hentes fra nærmeste brønn. Denne ligger nedenfor New Horizon-skolen, om lag 200 meter fra barnehjemmet. Ved hjelp av en manuell pumpe fylles kanner i ulike størrelser. Disse er alt fra 2 til 20 liter og bæres tilbake til barnehjemmet av store og små, ofte på hodet. Barna på barnehjemmet har dette som en av de daglige oppgavene.
Dette er en løsning som har fungert, mer eller mindre bra. Det tidkrevende og resulterer ofte i rot i alle kannene og hvem sin tur det er til å hente vann.
Derfor har det nå blitt gravd ned en vannledning fra brønnen til en tank bak jentehuset på barnehjemmet. Denne tanken er hevet over bakken og vil gi trykk i springen når den er fylt med vann. Det er også satt inn en elektrisk pumpe i brønnen som pumper vann inn i vannledningen. Denne får strøm fra et solcellepanel på taket på gjestehuset. Den elektriske ledningen ble gravd ned sammen med vannledningen.
Både store og små bidro i prosjektet. Gravearbeidet ble utført ikke av gravemaskin men av 8 sterke karer. Første dag møtte de alle opp for å grave, dagen etter var det bare 2. De andre hadde fått nok.
Nå har barnehjemmet fått krystallklart vann rennende ut av springen. Og med et forbruk av omlag 600 liter vann om dagen spares det mye på den tunge bæringen, noe som kanskje også er positivt for barn i oppvekst?