Poliovaksinering

Forrige helg var det massevaksinering mot polio i 19 distrikter i Uganda. Det er blitt observert poliotilfeller i noen av landene Uganda grenser til. Derfor ble bl.a. distriktene rundt Viktoriasjøen, hvor det er stor trafikk av mennesker fra også andre land ved innsjøen, prioritert i vaksinasjonsrunden.

Nyenga Children’s Home ligger i et av disse distriktene. Helsesenteret har derfor tatt del i massevaksinasjonen. Justine, sykepleieren ved helsesenteret, har vært veileder i et område i nærheten av Nyenga, mens Ragnhild, som jobber som frivillig ved helsesenteret denne høsten, var med på vaksineringen i Kabizzi og nabolandsbyen Wankwale.

Vaksineringen ble utført ved å gå fra hus til hus. I Kabizzi og Wankwale gikk derfor en helseinspektør og Ragnhild rundt til alle husstandene i landsbyene. Andrea, en annen frivillig ved barnehjemmet denne høsten, deltok også i vaksinasjonsrunden i Kabizzi. For å være sikker på at alle husstandene ble besøkt fikk de hjelp av en representant fra de to landsbyene. Disse representantene sitter i det som kan tilsvare et kommunestyre og har oversikt over hvor landsbygrensene går og hvem som bor hvor.

Vaksinasjonen var rettet mot barn under fem år og vaksinen gitt som to dråper i munnen. Noen foreldre var takknemlige for at barna deres ble vaksinert, mens noen nektet å la ungene bli vaksinert. De var redd for at dette skulle skade dem. Andre igjen gikk med på å la ungene bli vaksinert etter litt overtalelse. I løpet av tre dager var teamet innom litt over 300 husstander og vaksinerte 350 barn i de to landsbyene.

Leave a Reply