Prøvetaking av fisk

Et av tiltakene for at Nyenga Children’s Home skal bli et selvforsynt barnehjem er å drive med fiskeoppdrett. Fiskeoppdrettet gir fisk som kan spises på barnehjemmet og kan også være en inntektskilde gjennom salg av fisken.

Fiskeoppdrett i Uganda ser ganske forskjellig ut fra hva det er i Norge. Her graves det dammer som fylles med vann. Dammene trenger vanntilførsel på et vis, men kan være langt fra en innsjø eller havet! Dammene på Nyenga er ca. 1 meter dype. I to av dammene er det Tilapia og noen Cat fish, mens i den siste er det bare Cat fish.

Cissy, som er ansvarlig for fiskeoppdrettet på Nyenga Children’s Home, tok for et par uker siden prøver av fiskene. Hun fikk da hjelp av guttene som driver med landbruket på barnehjemmet. De tok med seg fiskegarn og hoppet ut i dammene. Over dammene er det satt opp tråder med hyssing for å holde fugler vekke. De dro garnet gjennom dammene, mens de selv måtte holde seg bøyd under trådene.

Det ble fanget en god del Tilapia og en Cat fish. Selv om Cat fish’en er mye større har den en tendens til å grave seg ned i gjørmen i bunnen av dammen, eller svømme rundt garnet. Gleden var derfor stor da den ene Cat fish’en ble fanget!

Alle fiskene som ble fanget ble veid og det ble regnet ut en gjennomsnittsvekt. Siden den forrige vekten ble ødelagt bruker de nå en norsk kjøkkenvekt. Cissy var fornøyd med dagen og fiskene hadde vokst slik hun hadde forventet. Noen av Tilapiaene som ble fanget ble også tatt med til barnehjemmet og spist som snacks!

Leave a Reply