For andre gang – da er det vel blitt tradisjon? – er det tid for Nyenga-julebrev, og litt oppsummering av året som snart er omme.
Vi er midt inne i den mørkeste og kaldeste årstiden. Barna på Nyenga har begynt på sin «sommerferie» fram til månedsskiftet januar/februar, – som i fjor. 11 barn er blitt til 16, + datteren til en av de ansatte. Halvparten av barna har lange dager på skolen, den andre delen er i barnehage på bruket fram til lunsj. Jordbruket følger naturens syklus, og det er kommet fisk i 2 dammer. Kanskje det blir egen oppdrettsfisk til jul? Familien har vokst både på den ene og den andre måten. Det er en flott gjeng! Vi er godt fornøyde med at Ruth er leder og vår gode samarbeidspartner.
Årets største begivenhet var at vi kunne åpne helsesenteret vårt, – med behørig feiring, i begynnelsen av juli. Klinikken er godt besøkt av pasienter fra nærområdet, og ryktene sier den har fått et godt ord på seg. Dessuten har våre egne barn fått et tilbud som gjør at vi slipper å bruke tid fra ansatte og penger på sykehusopphold i byen. Malaria er den store gjengangeren, og det behandles nå hos oss selv. Vi er på utkikk etter gode fagmiljøer i området som vi kan samarbeide med, og vi har klart å komme i posisjon til noen i løpet av året. Det har delvis kommet i stand gjennom hjelpen vi fikk til store-Bena, den eldste av jentene, som fikk en alvorlig betennelse i hoften. Hun utropes til årets tapreste! – og er heldigvis frisk igjen!
En ansatt sosialarbeider er godt i gang med nærmiljøarbeid i Nyenga-området. Tanken er at familier ved hjelp av råd, veiledning og eventuelt microfinanstiltak skal klare å bedre sine egne livsvilkår. Arbeidet retter seg spesielt mot de familiene som ber om hjelp til sine barn pga fattigdom, og foregår mye i grupper. En kvinnegruppe har fått støtte til å starte med grisehold. Støtten skal tilbakebetales i form av 2 grisunger. Vi tror på hjelp til selvhjelp, ikke veldedighet.
I fjorårets julebrev skrev vi at vi hadde en skoletomt på hånden, og at vi håpet å ha ny skole klar i januar -12. Vel – det var i overkant optimistisk på mange måter. Kjøp av skoletomt har vært en føljetong hele året. Vi har saumfart nabolaget etter muligheter. Det er derfor med glede vi nå kan fortelle at nabotomten er kjøpt, og at det å ha en skole ferdig til januar -13 er kommende års store oppgave.
Som før nevnt er det slik at alt dette ikke hadde latt seg gjøre uten gode hjelpere her hjemme, både praktisk og økonomisk. Tusen takk til alle sammen! Engasjementet viser seg på ulikt vis. I løpet av dette året har mange med ulike markeringer av merkedager som bryllup, sølvbryllup og 50-årsdager ønsket et bidrag til Nyenga som sin gave. Oppfinnsomheten rundt på skolene bobler. Elever har jobbet i leksefri uke, løpt sponsete runder på idrettsbanen, hatt cafeer og solgt ting de har laget. Supert! Takk til foreldre og ansatte som er godt «bakkemannskap»! Så må jeg nevne jentene som hadde trylleshow utenfor den lokale nærbutikken. 10 i sjarm, noe lavere i innhold! Men hva gjør det? Hver krone er verdifull, ikke minst det som månedlig tikker inn på konto fra faste givere. I skrivende stund forberedes julemarked på Langegården i Bergen 17. og 18 desember. I tillegg til produkter fra Uganda, bla. ting laget av naboer, har vi mye fint for salg laget i Norge. Det er rørende å se hva som strikkes, broderes, bakes osv. til støtte for ukjente. Kanskje det stemmer det som sies at en ukjent er en venn du ennå ikke kjenner. Apropos kjenne: I løpet av året har vi som har oppholdt oss på Nyenga hatt gleden av mange besøk fra Norge. Det har vært til inspirasjon for oss å få dele inntrykk og opplevelser med venner, og det har ført til mange, gode møter mellom flotte folk som lever ulike liv. Muligheten er åpen for flere i året som kommer! En spesiell takk til Ragnhild Lundberg Tveit og Maria Aannerud som jobbet som frivillige første halvår, og Karina Rugland og Maren Wenberg som har hatt vel tre måneders praksisperiode fra sosialhøyskolen på Nyenga. Takk for innsatsen! Vi håper kalenderen synliggjør at vi etter beste evne har arbeidet for å omforme engasjementet og støtten her hjemme til aktivitet på Nyenga.
Nyenga er langt unna, men vi lever i en liten verden. 22. juli ble vårt samfunn rystet, noen sier fratatt sin uskyld. Dagen etter mottok vi kondolansehilsen fra vår hyggelige nabo som bor med sin familie i jordhytte. Hun var informert via sin lille radio og ville bidra med det hun kunne. Sangen «Til ungdommen» av Nordahl Grieg fikk ny mening og betydning for mange disse julidagene. Den er skrevet i en annen tid, under særdeles andre forhold for vårt land. Men den rommer visdom og utfordringer til oss alle også i dag. Og den rommer det som er den store visjonen for arbeidet vårt: skaper vi menneskeverd, skaper vi fred.
En fredfull jul og et meningsfylt godt nytt år ønskes dere alle med noen av dikterens ord i nevnte dikt:
Her er ditt vern mot vold,
her er ditt sverd:
troen på livet vårt,
menneskets verd.
Krig er forakt for liv.
Fred er å skape.
Kast dine krefter inn:
døden skal tape!
Edelt er mennesket,
jorden er rik!
Finnes her nød og sult
skyldes det svik.
Knus det! I livets navn
skal urett falle.
Solskinn og brød og ånd
eies av alle.
Da synker våpnene
maktesløs ned!
Skaper vi menneskeverd
skaper vi fred.
Den som med høyre arm
bærer en byrde,
dyr og umistelig,
kan ikke myrde.
Dette er løftet vårt
fra bror til bror:
vi vil bli gode mot
menskenes jord.
Vi vil ta vare på
skjønnheten, varmen
som om vi bar et barn
varsomt på armen!