Nye byggearbeider planlegges

Da vi begynte å planlegge aktiviteter på Nyenga, undersøkte vi med landsbybeboerne hva de var opptatte av og ønsket seg i nærområdet. Det de prioriterte, var skole og helsesenter.

Helsesenter
Vi er pålagt av statlige myndigheter å lage sykestue på barnehjemmet. Når vi først bygger sykestue og vil komme til å ansette en sykepleier, har vi bestemt oss for å bygge litt større og lage et helsesenter for landsbyen der enkle tjenester og undersøkelser kan utføres. I det siste har ønsket om fødestue kommet på banen. Mange av kvinnene i nabolaget føder på jordgulvet hjemme, uten kvalifisert assistanse. Vi opplevde det i sommer. Vår nærmeste nabo fødte sitt 5. barn helt alene i hytten. Det var en fredagskveld, og vi satt intetanende utenfor huset vårt 50-60 meter unna. Lørdag var vi på barselbesøk med gaver til nydelige Christine og hennes litt slitne mamma. Vi kunne bidra med hjelp i løpet av uken så mor og barn fikk en legesjekk på det lokale sykehuset 4 km unna. Rannveig Landrø, vår eminente arkitekt som jobber på frivillig basis for oss, tegner senteret. Med seg i arbeidsgruppen har hun sykepleier Mette Tangen i Oslo, Per Kristian Erdal og Anne Grete Kjørrefjord fra styret. Byggestart påregnes i januar.

Skolesenter
I dag er nærmeste skole for landsbybarna, og dermed også for barna i Nyenga-hjemmet, tre km unna. Når skolen så begynner kl åtte om morgen og slutter kl fem om ettermiddagen, sier det seg selv at det blir lange dager for barna som går frem og tilbake. De trives likevel godt på skolen, selv om det kan være mer enn 100 elever i klassene der det kun er en lærer.
For å gjøre skolehverdagen lettere for hjemmets barn og også for landsbybarna, er vi nå i gang med å planlegge et skolesenter i nabolaget. En erfaren samfunnsarbeider er engasjert ut året med planleggingen Hun heter Ruth Ziraba. Hun har vært på hjemmebesøk hos familier i landsbyen og har arrangert felles møter med innbyggerne med overveldende oppslutning.Hensikten var å høre hvilke ønsker og forventninger de har til en skole i nærmiljøet, og hva beboerne eventuelt kan bidra med for å realisere prosjektet.
Responsen har vært udelt positiv. Innbyggerne har sagt seg villige til å skaffe murstein til byggingen, både spesielle til grunnmurer og vanlige til vegger. Dette er de villige til å skaffe også til helsesenteret. Hun arbeider også i nært samarbeid med de lokale myndighetene, for å skaffe tomt til skolen. Styret har endret sin opprinnelige plan om skole på tomten vår, til å bygge en nærmiljøskole sammen med landsbyen.
Planen er at skolen står ferdig til nytt skoleår starter i februar 2012.

To nye bolighus.

For tiden er et av soverommene i bolighusene kontor. Nytt kontor bygges i helsesenteret. For tiden bor det 9 barn på hjemmet. Vi har plass til 18 pr i dag, 24 når kontoret flyttes. I løpet av neste år skal ytterligere to bolighus stå klare for å avslutte dette tunet som da vil kunne romme 48 barn. De ansatte ønsker å ta imot nye barn. Det er vi glade for, men vi ønsker å se at hvert nytt barn har stabilisert seg og funnet seg til rette før det neste ønskes velkommen.

Leave a Reply